lauantai 2. tammikuuta 2010

Tarkennusta shampoottomaan meininkiin

No mutta. Täytyyhän minun tietenkin kertoa lisää shampoottomasta pesusta, eihän eilisen kirjoituksessa ole juuri mitään muuta kuin hieman käytännön infoa.

Miksi siirtyä shampoottomaan pesuun?

Jo pelkkä vilkaisu shampoo- ja hoitoainepullon kyljessä olevaan latinaryöppyyn kummastuttaa: guar hydroxypropyltrimonium chloride? PPG-5-ceteth-20? dmdm hydantoin? Hydroxyethylcellulose? Tarvitsevatko hiukseni tosiaan kaikkia näitä? En usko! Osa aineista saattaa tietty olla ihan tavanomaisia hienommilla nimillä, mutta niin kauan kun kukaan ei suomenna noiden sisältöä minulle, taidan jättää pullot kauppaan. Kaiken muun outouden lisäksi shampoot ja hoitoaineet tuppaavat sisältämään alkoholeja, jotka kuivattavat ja silikonia, joka toki saa hiukset kiiltämään mutta tekee samalla päänahkaan ja hiusten pintaan varsin tukahduttavan muovihupun. Pahimman möröt ovat kuitenkin sodium lauryl sulfate (SLS) ja sodium laureth sulfate (SLFS). Näitä on lähes kaikissa vaahtoavissa tuotteissa. SLS ja SLFS ovat voimakkaita aineita, jotka aiheuttavat silmä- ja ihoärsytystä (luultavasti suurin syy, miksi shampoopulloissa lukee "jos ainetta joutuu silmiin, huuhtele huolellisesti"). Kirvelee! Sen lisäksi nämä aineet saattavat muiden pullossa olevin kemikaalien kanssa sekoittuessaan muodostaa yhdisteitä, jotka saattavat olla terveydelle hyvinkin epäsuotuisia. Kosmetiikkateollisuus käyttää näitä aineita silti, koska ne ovat halpoja ja vaahto on aina kivaa.

Jotkut shampoot ja hoitoaineet saattavat sisältää mineraaliöljyä. Jos siinä on sana mineraali, niin senhän on pakko olla hyvää? Ei välttämättä. Mineraaliöljy on se, mitä jää jäljelle, kun tehdään öljystä bensiiniä. Sen pakkaaminen ja myyminen on halvempaa kuin hävittäminen, joten sitähän tietty päätyy kaikkialle. Kiva kiilto hiuksiisi bensan jäteaineella, mmmm! Se ei myöskään imeydy ihoon, joten sekin muodostaa kivan pikku hupun pääsi päälle. Ihanaa.

Muun muassa näiden syiden takia jätin shampoon ja hoitoaineen pois. Tärkein syy oli kuitenkin se, että haluan hoitaa hiuksiani ja päänahkaani luonnollisemmin; ihmisen elimistö ei kuitenkaan ole kehittynyt evoluutiossaan niin pitkälle, että pystyisi käyttämään muoveja sun muuta keinotekoista hyväkseen. Käyttämällä soodaa ja etikkaa ja siirtymällä lopulta kokonaan veteen säästää myös huimia summia rahaa! Sen lisäksi oikein tehtynä shampooton pesu tekee hiuksistani paremman tuntuiset, helpommin muotoiltavat ja paljon ilmavammat! Tämän olenkin jo parin kuukauden aikana huomannut.

Miten se tehdään?

 Tarvitset ensin pari tyhjää purkkia. Puhdistetut shampoopullot toimivat hyvin, puolen litran juomapulloissakaan ei ole mitään valittamista.

Shampoottoman pesun tarkoitus on aloittaa ruokasoodapesulla ja siirtyä siitä pikkuhiljaa pelkkään vesipesuun sitten, kun hiukset alkavat tottua muutokseen. Ruokasoodan pitkäaikainen käyttö, varsinkin vahvana liuoksena, saattaa aiheuttaa päänahan oireilua! Sooda on kuitenkin hieman emäksisempi kuin päänahka. Siispä sitä käytetään vain aloitukseen ja vähennetään soodan määrää vedessä koko ajan.

Hyvä aloitusseos on 2 tl ruokasoodaa / 2.5 desiä vettä. Itse katson helpoimmaksi laittaa molemmat pulloon, ravistaa ja kaataa seosta märkään tukkaan. Jotkut lyhythiuksiset tekevät soodasta ja vedestä tahnan, jonka sitten hierovat päähänsä. Anna vaikuttaa minuutti ja huuhtele! Pikkuhiljaa voit vähentää soodan määrän suorastaan olemattomiin, kolmisen kuukautta on ihan hyvä aika käyttää soodaa. Loppuvaiheessa kannattaa väliin tehdä ihan pelkkiä vesipesujakin ja sitten siirtyä pelkkään veteen, kun siltä tuntuu.

Huuhtelunesteessä suhde on noin 2 rkl omenaviinietikkaa / 2.5 desiä vettä. Tästäkin voi hieman vähentää. Itse suosin huuhtelunesteessä myös muutamaa pisaraa eteeristä rosmariiniöljyä, se rauhoittaa päänahkaani. Rosmariini myös kuulemma tummentaa hiuksia, mikä on hyvä, koska joillain sooda saattaa vaalentaa hiuksia, varsinkin värjättyjä. Itse en kuitenkaan ole omien värjättyjen hiuksieni kanssa huomannut mitään tavanomaisesta poikkeavaa vaalentumista, johtuneeko sitten siitä, että tosiaan käytän tuota rosmariinia. Muitakin eteerisiä öljyjä voi toki käyttää! Kamomilla esimerkiksi vaalentaa ja pehmentää. Ravista pulloa aina huolellisesti ennen päähän kaatoa, hiero hiuksiin ja päänahkaan ja huuhtele huolellisesti.

Viimeisenä huuhtele hiukset aina viileällä/kylmällä vedellä! Se sulkee lämpimän veden avaaman hiussuomut ja auttaa täten hiuksia säilyttämään kosteutensa ja terveytensä. Hiukset ovat kuivuttuaan kiiltävämmät ja paremman näköiset. Pyri myös välttämään hiustenkuivaajaa tai ainakin kuivaa kylmimmällä mahdollisella asetuksella!

Shampoottomaan pesuun siirtyminen myös vähentää tarvetta pestä hiuksia niin usein, koska ne palaavat luonnollisempaan tilaansa eivätkä ole enää niin alttiina erilaisten kemikaalien aiheuttamalle stressille. Toisin sanoen päänahka rauhoittuu eikä useimmilla enää tuota niin runsaasti talia ja rasvaa.

Lisää hiusvinkkejä tiedossa sitten myöhemmin! Odotan etenkin kevättä, kun luonto alkaa taas kukkia, koivut vihertävät ja pääsen kokeilemaan koivunlehdistä tehtyä hiustenpesunestettä! ;) (tokihan nimittäin kokeilen kaikki vinkkini itse ensin, ennen kuin niitä eetteriin lykkään!)

1 kommentti:

  1. Miten shampooton elämäsi on sujunut? Onko hiukset hyvässä kunnossa?

    VastaaPoista